Wednesday, 9 May 2012

Permohonan Sumbangan Kemasukan Pertama IPTA/IPTS Pejabat Menteri Besar NSDK

Alhamdulillah untuk tempat ke dua yang aku pohon sumbangan ni semua dokumen dah complete..Insyaallah..Tempat ke 2 yang aku pohon ialah di pejabat menteri besar..Cara-cara untuk mohon sumbangan die pejabat menteri besar ialah

1. Ambil borang permohonan

Macam aku mula-mula dulu dah ada ambil borang ni..tapi borang tu dah rosak..jadi minta tolong kakak aku yang bekerja dengan MB untuk ambilkan borang..ambil kan borang untuk Jo jugak sebab Jo akan sambung belajar 28 Mei ni di matrrikulasi..borang warna pink untuk ke IPTS dan warna biru untuk ke IPTA..borang ni free je..Untuk dapatkan borang ni pergi je dekat Wisma Negeridan pergi ke pejabat MB. Kalau tak tau dekat mana boleh tanya dekat guard tu die akan guide macam mana nak ke pejabat MB

Borang permohonan

2. Isi borang

Bila dah dapat borang ni boleh lah fill up borang ni..

3. Sediakan dokumen yang diperlukan


Dekat bahagian bawah borang ni ada diberitahu dokumen yang diperlukan bagi permohonan ini..Dokumen ni adalah dokumen sokongan bagi permohonan ni..

Senarai dokumen yang diperlukan

Alhamdulillah hari ni semua dokumen yang diperlukan dah lengkap..Insyaallah tak de apa-apa masalah untuk apply permohonan ni..

4. Dapatkan Pengesahan 

Seterusnya bila borang dah lengkap diisi dan dokumen pun dah lengkap berpandukan senarai semak tu dapatkan lah pengesahan dari pegawai yang terbabit..Kalau tengok dekat borang tu pn memang memerlukan ulasan dan pengesahan dari pihak yang di nyatakan..macam aku dan Jo dapat kan dari ketua kampung. Untuk dokumen insyaallah esok pegi mintak pengesahan die jugak..

5. Hantar ke pejabat MB.

Bila semua dah selesai bolehkah hantar semua dokumen yang dah disahkan ke pejabat MB.

Bila dan berapa jumlah yang akan dapat tak tau lah lagi..usaha je lah dulu..tak silap mengikut kakak aku yang bekerja dengan MB kemungkinan untuk dapat ialah 100% sebab memang ada peruntukan sumbangan untuk anak negeri melanjutkan pelajaran tidak kira sama ada di IPTA atan IPTS..

Permohonan ni memang terbuka untuk semua anak negeri yang sambung belajar dari sijil hingga la ke PHD.sesiapa pun boleh mohon tak kira pendapatan tak silah..tak salah mencuba sebab peruntukan memang ada..

Masa belajar dulu tak de pun mintak sumbangan dekat mana-mana..padahal memang ada je peruntukan untuk pelajar..cuma kene usaha sikit la..kalau tak banyak pun adalah dari tak de kan..boleh lah buat duit poket untuk tampung perbelanjaan..Nanti aku akan share macam mana aku mintak sumbangan dekat ahli parlimen pulak je..untuk pengetahuan kita bersama..mana ada yang nak sambung belajar..ahli keluarga atau kawan-kawan..boleh war-war kan..






10 comments:

  1. maaf,nak tanya..perohonan sumbangan unutksambung belajar ke luar negara ada tak dari MB?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya ad..tapi sy pn x pasti..bole call la tanya.

      Delete
    2. Rasanya ad..tapi sy pn x pasti..bole call la tanya.

      Delete
  2. kalau tak bwk salinan ic parents boleh ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya perlu..
      Kalau tak lengkap mungkin dieorang tak bole proses pulak nanti..
      Lambat pulak dpt..

      Delete
  3. Kalau bagi surat tawaran yang saya AKAN daftar, dan bukan TELAH daftar boleh ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya boleh..tak silap sy dulu pun apply sebelum masuk belajar..bkn da masuk..

      Delete
  4. assalamualaikum..tumpang tanya boleh...syarat anak negeri tu mesti diri sendiri je ke, kalau penjaga boleh tak? terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam..sy x pasti pulak..mungkin boleh hubungi pjbt mb utk maklumat lanjut..

      Delete
    2. boleh samada diri sendiri atau salah seorang diantara ibu atau bapa lahir d n9

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...